Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile.

Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile. Sursa poza si informatii: biziday.ro

Un raport recent al Oficiului Național de Audit (NAO) din Marea Britanie evidențiază probleme semnificative în operativitatea avioanelor F-35, din cauza deficiențelor în întreținere și a lipsei pieselor de schimb. În plus, costurile ridicate de întreținere depășesc bugetul disponibil al guvernului.

Probleme majore și costuri neașteptate

Flota actuală a Marii Britanii cuprinde 37 de avioane F-35, care anul trecut au fost operaționale pentru doar o treime din timpul prevăzut. Raportul NAO indică faptul că situația este agravată de coroziunea neanticipată în mediul maritim și de ritmul lent al activităților de întreținere.

Planuri de extindere și noi achiziții

Marea Britanie intenționează să cumpere un total de 138 de avioane F-35, însă până acum au fost achiziționate doar 48, toate din versiunea B, destinată operării de pe portavioane și cu rază de acțiune mai mică față de varianta A, utilizată de la sol. Dintre ele, 38 au ajuns deja în Marea Britanie, iar 10 urmează să fie livrate. Totuși, un aparat este în continuare reținut la un aeroport din India din cauza unor defecte tehnice. Recent, guvernul a decis să achiziționeze suplimentar 12 avioane F-35A, echipate pentru a lansa rachete nucleare tactice.

Provocări viitoare și perspective

Raportul NAO mai subliniază că există întârzieri în integrarea rachetelor pe aceste avioane, esențiale pentru lovirea țintelor de la distanță sigură. Până în momentul de față, avioanele sunt echipate doar cu bombe, necesitând zbor deasupra țintelor, ceea ce le face vulnerabile, în ciuda tehnologiei stealth. Se estimează că această integrare nu va fi completă decât până în 2030.

Situație economică și decizii strategice

Întârzierile sunt atribuite și criticilor aduse de SUA cu privire la costul ridicat al programului. Ministerul Apărării din Marea Britanie estimează că avioanele ar putea fi complet operaționale abia anul acesta, cu o întârziere de doi ani față de planificarea inițială. Costul programului, în cazul finalizării achizițiilor și menținerii avioanelor în serviciu până în 2069, ar putea ajunge la 82 de miliarde de euro, după ce până acum au fost cheltuite 13 miliarde.

Comparativ cu România

Pentru context, România a aprobat în 2023 achiziția a 32 de avioane F-35 pentru forțele sale armate, marcând cel mai mare contract militar al țării, estimat la 6,5 miliarde de dolari, incluzând și munițiile, suportul logistic și pregătirea piloților.


Tudor Marinescu

Tudor Marinescu are 34 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Ploiești. Crescut în zona centrală a orașului și absolvent de Jurnalism la Universitatea București, Tudor a ales să se întoarcă acasă pentru a spune poveștile care contează. Cu un ton echilibrat și o prezență activă pe teren, este mereu acolo unde se întâmplă lucruri importante — fie că vorbim de decizii locale, inițiative civice sau oameni care inspiră. Tudor scrie cu respect față de cititor și pasiune pentru orașul în care a crescut. Pentru el, Ploieștiul nu este doar un subiect de presă, ci o comunitate în care crede.

Știri Generale

Știri Generale
Atac violent în plină zi în districtul Holosiivskyi, cinci focuri de armă trase. Ancheta este în desfășurare.
Brooks Nader, apariție îndrăzneață la Paris fără sutien într-o rochie transparentă cu buline! Supermodelul american atrage din nou privirile.
Confuzie Repetată: Familie din Ploiești Trezește În Zori la Mascați, de 10 Ori în 4 Luni
Consiliul Județean Prahova continuă să susțină infrastructura de mediu
Evenimente si cultura

Consiliul Județean Prahova continuă să susțină infrastructura de mediu

Cum sunt păcăliți românii la achiziția cartofilor și altor legume în piețele din București
Cuvintele de rămas bun ale Andei, tânăra ucisă de fostul partener în Mureș, îngrozită că și fiul ei va fi ucis.
Detalii pentru Șoferi începând cu 10 Iulie, Ora 16:00
Dronă artizanală se prăbușește după ce intră neautorizat din Belarus. NATO în alertă!
Epave germane dezvăluite de seceta istorică pe Dunăre la Porțile de Fier
exploziile petardelor îi complică încercarea de a se apăra.
Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile.